tirsdag 4. januar 2011

Julebrød

Må ha med meg denne oppskriften på bloggen, og lar derfor den få æren av å runde av juletemaet for i år:o) Jeg liker ikke rosiner, ei heller sukat i gjærbakst eller bakst i det store og det hele...Er kanskje nett som ungene, men desverre så klarar jeg bare ikke tanken, og der er min grense...sånn er det bare!!
Men i alle fall, mannen i huset liker jo rosiner i baksten, og så sanneleg liker han julebrød også...derfor bar det i vei...og jeg søkte meg frem på nettet:o)
Denne oppskriften er tuftet på Martinus Peder Haugen sin oppskrift som jeg fant inne på NRK-sidene. Den er noe justert i forhold til den, fordi jeg syntes den virkaet veldig stor!! Men her fann jeg også ut at det er ikke bare Schakenda som elter smøret inn i deigene sine;o)
INGREDIENSER:
ca 1100 gram kveitemjøl
6 dl melk
2 dl sukker
50 gram gjær
1 egg
3 ts kardemomme
150 gram smør
ca 200 gram rosiner
FREMGANGSMÅTE:
Legg rosinene i vann i en time, eller gjerne over natten.Lunke melken. Rør gjæren ut i melken, og tilsett de øvrige ingrediensene, unntatt smøret. Elt sammen til en smidig deig. 
Skjær smøret i terninger, og elt det litt etter litt godt inn i deigen.Til slutt tilsettes rosinene, og de skal også eltes godt inn i deigen.Dekk bakebollen til med plast og klede, eller lokk og sett deigen til heving på en lun plass til den har oppnådd dobbel størrelse,ca 1 time.
Deigen er nå klar til å formes til brød!!Jeg valgte å lage runde brød, men dette er jo smak og behag og egentlig bare fantasien som grensesetter oss. Det er jo også fullt mulig å lage brødene i brødformer. I alle fall, så var deigen stor nok til at jeg fikk tre runde brød ut av den. Set brødene over på bakepairkledd plate og la etterheve i ca 20 minutter. Deretter kan du skjære forskjellige mønster i dem, pensle med egg og sette dem inn på nederste rille. 
I den oppskriften jeg fant skulle brødene stekes på 180 grader i 40-50 minutter. Jeg justerte gradene opp til 200 grader, og lot dem steike i 30 minutter. Dersom de blir mørke kan man legge et bakepapir på toppen.
Jeg måtte jo selvsagt smake på baksten selv, og jammen smakte brødene utrulig godt. Dersom det blir for mye rosiner er det jo bare å pirke dem bort;o)
VEL BEKOMME!!

4 kommentarer:

 1. Hehe..like vi der:-) Rosiner og slikt må pirkes vekk;-) Masse god mat du skriv om!! Får virkelig inspirasjon til å gjere litt på kjøkkenet:-)

  SvarSlett
 2. Blir aldri vaksne;o)
  Så kjekt at eg kan vere med på å inspirere:o)

  SvarSlett
 3. Elsker julebrød! Rosiner er nam! Jammen var det et nydelig brød du hadde bakt, Line!

  SvarSlett
 4. Tusen takk, Tora!! Håper du blir inspirert til å prøve:o)

  SvarSlett

Så koselig at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar:0)
Det setter jeg utrolig stor pris på ♥
Klem Line